Altijd en overal gezonde en frisse lucht

In het primair en voortgezet onderwijs is al sinds 2015 aandacht voor goede ventilatie. In dat jaar werd namelijk het Programma van Eisen Frisse Scholen geïntroduceerd, met specifieke prestatie-eisen voor energiezuinigheid, luchtkwaliteit en thermisch, akoestisch en visueel comfort. Ned Air ontwikkelt, bouwt en levert al meer dan 5 jaar decentrale schoolventilatie-units die hierop aansluiten. “Dit begon met een pilotproject van een bevriende installateur, waarbij we in 2-3 maanden tijd een compleet nieuwe unit hebben ontwikkeld. De afgelopen jaren is onze dienstverlening steeds verder uitgebreid en inmiddels is schoolventilatie zelfs onze corebusiness”, vertelt algemeen directeur Wouter Wijma, die voor de komende jaren een stroomversnelling verwacht. Zowel nationaal als internationaal.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Artikel voor Stedenbouw Jaarboek (oktober 2021)

“Door de coronacrisis is de aandacht voor en bewustwording van goede schoolventilatie flink gestegen”, benadrukt Wijma. “Het aantal aanvragen op dit gebied echter, blijft nog uit. Bijvoorbeeld het project Gezonde Scholen Amsterdam is vervroegd opgestart vanwege de SUVIS-subsidie. Dit jaar nog zouden zes tranches met soms meerdere scholen worden uitgevoerd, waarvan er vier zijn uitgesteld naar volgend jaar. En dat zien wij bij heel veel projecten gebeuren. Vanaf een afstandje lijkt schoolventilatie eenvoudig te realiseren, maar het is een complex traject. Scholen hebben met heel veel stakeholders te maken. Ook is de financiering vaak een bottleneck. Toch is er ook goed nieuws: om ons heen zien we dat wel veel projecten zijn opgestart, die de komende jaren uitgevoerd moeten worden. De wil is er dus zeker.”

Continu in ontwikkeling

Ned Air is een toonaangevende fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren. “Vanuit onze passie voor techniek creëren wij voor iedere situatie een duurzame en gezonde luchttechnische oplossing”, aldus Wijma. “Hierbij worden alle betrokken partijen ontzorgd. In ons assortiment zitten verschillende units, die continu worden doorontwikkeld en verbeterd. Niet alleen conform de nieuwste voorschriften, maar ook op basis van inzichten én vragen uit de markt.”

Gezond en duurzaam ventileren met de EduComfort 1000

Als voorbeeld van zo’n ontwikkeling noemt Wijma de decentrale ventilatie-unit EduComfort 1000, die uitblinkt in duurzaamheid, gewicht en installatiegemak. “De EduComfort 1000 is de vervanger van de EduComfort 950 en volledig circulair gebouwd. Voor de thermische isolatie hebben we gekozen voor gerecycled geperst papier in plaats van steenwol, terwijl voor de akoestische isolatie polyesterwol i.p.v. glaswol is gebruikt. Polyesterwol is namelijk recyclebaar, hypoallergeen en brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook hebben we het meeste sendzimir verzinkt staal vervangen door aluminium. Mede hierdoor is de unit aanzienlijk lichter in gewicht en kan hij nog eenvoudiger geïnstalleerd worden.”

De EduComfort 1000 is in nauwe samenwerking met installateurs en opdrachtgevers ontwikkeld. “Dit heeft onder andere geleid tot een nieuw en verbeterd design”, aldus Wijma. “Waar in het verleden een volledige design hull om de ventilatie-unit moest worden aangebracht, hebben we dat nu weten terug te brengen tot slechts twee zijpanelen. Hierdoor zijn extra montagehandelingen én eventuele uitlijnproblemen niet meer aan de orde.” Net als de andere EduComfort-units is de EduComfort 1000 voorzien van nozzles/jetsystemen, waarmee verse lucht tochtvrij kan worden inblazen. “Installateurs kunnen de nozzles zo instellen, dat op iedere plek in het lokaal een optimale luchtverdeling wordt geborgd.”

Verwarmen én koelen in één systeem

Uniek is ook de aangename klimaatregeling, benadrukt Wijma. “In de markt groeit de vraag naar decentrale schoolventilatie-oplossingen waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Daarom hebben we ook deze optie meegenomen in onze productontwikkeling. Tot slot voldoet de EduComfort 1000 volledig aan de geldende installatie-geluidseisen van 33 dB(A).”

EduComfort 675: klein en compact

Vanaf begin volgend jaar levert Ned Air ook de EduComfort 675, die over nagenoeg dezelfde eigenschappen als de EduComfort 1000 beschikt. Alleen is deze unit een stuk kleiner. “De compacte en prijsgunstige unit is uitstekend geschikt voor scholen van voor 2012, die hun ventilatiesystemen willen opwaarderen naar Klasse C i.p.v. Klasse B”, aldus Wijma. “Ook verwachten wij veel vragen vanuit het speciaal onderwijs, waar de klassen vaak kleiner zijn. Op dit moment worden de units bovendien gereed gemaakt voor export, omdat ook in het buitenland veel vraag is naar dit soort units.”

SkyLine: de luchtbehandelingskast op zijn kant

Voor scholen die kiezen voor centrale ventilatie levert Ned Air zowel standaard als maatwerk luchtbehandelingskasten, met mogelijkheden voor warmteterugwinning, luchtbevochtiging, adiabatische koeling, etc. Hierbij is het zelfs mogelijk om de luchtbehandelingskasten aan te sluiten op een bodemwarmtewisselaar. De nieuwste telg in het assortiment is de SkyLine, die ontwikkeld is na meerdere klantvragen, waarbij Welstand de luchtbehandelingskasten vanaf straatniveau niet wilde zien. “Luchtbehandelingskasten zijn vaak 1,5 tot 2 meter hoog”, weet Wijma. “In grote projecten kan deze hoogte zelfs oplopen tot 3 tot 4 meter, terwijl Welstand steeds vaker een maximale hoogte van 1 meter voorschrijft. Om hierop in te kunnen spelen, hebben we onze bestaande luchtbehandelingskasten op hun kant gelegd en de mogelijkheden geïnventariseerd. Op basis van alle bevindingen hebben we een compleet nieuwe lijn luchtbehandelingskasten ontwikkeld, waarvan de eerste units inmiddels zijn geleverd en geplaatst. Aanvankelijk gestart met units van 1.000 en 2.000 m3/h, kunnen we inmiddels ook units leveren van 4.000 en 7.000 m3/h, waarbij de grootste variant nog altijd slechts 1 meter hoog is.” De SkyLine is dan ook met open armen ontvangen door architecten. In navolging van diverse schoolgebouwen vinden de units inmiddels gretig aftrek in tal van utiliteitsprojecten.