Het ABN AMRO Paviljoen in Amsterdam: een circulair kunststukje

Het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam wordt uitgebreid met een paviljoen, vlak tegen het bestaande Gustav Mahlerplein. Met dit nieuwe, circulaire paviljoen wil ABN AMRO niet alleen een inspirerende ontmoetingsplaats creëren voor collega’s, klanten en bewoners van de Zuidas, maar vooral ook een bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij. Van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie staat duurzaamheid centraal.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Artikel gepubliceerd in Installatie & Bouw magazine (2017)

In opdracht en volgens het ontwerp van BAM Bouw en Techniek Amsterdam levert BRControls Projects – in bouwteamverband en conform de Lean-planning – de complete meet- en regeltechnische installaties ten behoeve van de klimaatinstallaties in het paviljoen, inclusief de schakelkast, regeltechnische veldapparatuur, BRN20 IP naregelingen voor de lokale klimaatregelingen, aansturing van alle DALI-verlichting en regeltechnische bekabeling. Tevens verzorgt BRControls de inbedrijfstelling van de installaties. “De opdracht is het gevolg van een succesvolle presentatie, waarin wij onze technische productoplossingen, nieuwe technieken en bijbehorende duurzaamheidsaspecten hebben toegelicht”, vertelt René Zsom, Accountmanager bij BRControls. “Hierbij hebben wij vooral gefocust op nieuwe ontwikkelingen, levensduurverlenging van onze producten en recycling, waardoor vervanging – en de daaruit volgende CO₂-uitstoot – tot een minimum wordt beperkt.”

Met name de BRT24 fulltouch ruimtebediening en de BRT33 digital Ceiling sensor met Bluetooth connectie – die sinds begin dit jaar onderdeel uitmaken van de BR20-naregellijn – gooiden hoge ogen tijdens de presentatie, vertelt hij. “In deze ruimtetoepassing is onder andere een human index opgenomen waarmee de gevoelstemperatuur in een ruimte wordt bepaald. Deze temperatuur wordt berekend op basis van de daadwerkelijk gemeten temperatuur, in combinatie met de luchtvochtigheid.”

Omdat in het gebouw veel glas wordt toegepast, bleek ruimtebedieningsapparatuur op de wand op veel plekken geen optie, vertelt dhr. Zsom. “In deze ruimtes – waaronder de vergader- en conferentieruimtes, gangen, et cetera – wordt de BRT33 Digital Ceiling sensor met Bluetooth connectie gebruikt, waarbij grootheden gemeten worden zoals IR ruimtetemperatuur, RV, CO₂ en TVOC (vluchtig organische stoffen). De ruimte wordt uitleesbaar en volledig bedienbaar gemaakt met de BRControls app voor de Android c.q. Apple iOS smartphone of tablet.”

Centrale opwekking en ruimteregelingen

Aan de basis van de meet- en regeltechniek in het circulaire paviljoen van ABN AMRO staat een regelkast met krachtige BRC45 regelaar met veel geheugencapaciteit, ten behoeve van alle primaire opwekkingsinstallaties in het gebouw. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan de centrale warmte- en koudeopwekking, luchtbehandeling, wissel- en sprinklerbuffer, bron, warmtepompen en overige voorregelingen”, aldus dhr. Zsom. “Voor de lokale naregelingen is gekozen voor onze BRN20 IP ruimteregelingen die niet alleen de klimaatinstallaties, maar bijvoorbeeld ook de DALI-verlichting, fancoilunits, VAV-boxen, kanaal-naverwarmers en vloerverwarming en -koeling aansturen. De vloerverwarmings-/vloerkoelingaverdelers worden door ons uitgevoerd met 6-Weg afsluiters, die MOD-bus worden aangestuurd en uitgelezen vanuit onze BRN20-naregelingen.” Om een optimaal rendement te garanderen, programmeert BRControls bedrijfssituaties voor de perioden ‘zomer’ en ‘winter-voorjaar-najaar’.

Snelle en ultramoderne technieken

Vanuit haar locaties in Zwolle en ’s-Hertogenbosch ontwikkelt, produceert en realiseert BRControls webbased gebouwbeheersystemen voor een keur aan opdrachtgevers. “We passen hierbij snelle, ultramoderne ICT-technieken toe en zorgen ervoor dat onze systemen met vrijwel alle bestaande installaties in een gebouw kunnen communiceren. Al onze producten worden vóór ingebruikname uitgebreid getest en blootgesteld aan extreme omstandigheden, zodat we een optimale werking kunnen garanderen. Onze hardware- en software-engineers werken ononderbroken aan de verbetering van onze producten en de optimalisering van het bedieningsgemak, zodat we ook in de toekomst voorop blijven lopen.”