‘Home Care systemen van BUVA bieden voordelen voor de gehele bouwkolom’

Door systemen voor verwarming, koeling en ventilatie in een gebouw slim te koppelen en in te kopen bij één partij, inclusief bouwkundige elementen zoals hang- en sluitwerk en kaderafdichtingen kunnen in de gehele bouwkolom grote voordelen worden behaald. BUVA is zich hiervan bewust. De specialist in klimaatinstallaties, hardglas ramen, aluminium profielen, hang- en sluitwerk en glasvezelversterkte onderdorpels ontwikkelde recent drie Home Care systemen, waarin een uitgekiende selectie BUVA-producten is geïntegreerd. Modern, innovatief en volledig vraaggestuurd, waarbij een optimaal binnenklimaat en een veilige, comfortabele woonomgeving hand-in-hand gaan.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Productartikel in opdracht van BUVA (2018)

“Waar ons ‘conventional’ systeem zich focust op de traditionele woningbouw – met o.a. een cv-ketel, natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van ventilatielucht, kaderafdichtingen en hang- en sluitwerk uit het BUVA-portfolio – leggen onze ‘advanced’ en ‘sustainable’ systemen meer de nadruk op duurzaamheid, energiezuinigheid, een autonome werking en onderhoudsgemak”, vertelt Rien Wisse, Algemeen Directeur van BUVA. “Waarbij de cv-ketel wordt vervangen door een warmtepomp en natuurlijke en mechanische ventilatie-oplossingen plaats maken voor balansventilatie, inclusief warmteterugwinunits. Voor een optimale warmteoverdracht tussen de afgezogen, warme binnenlucht en aangezogen, frisse buitenlucht. All-electric, waarbij de ‘sustainable’ systemen optimale zoneregeling mogelijk maken.”

Autonoom en vraaggestuurd

Alle Home Care systemen functioneren volledig autonoom en vraaggestuurd, vertelt hij. “In de systemen zijn sensoren opgenomen die permanent temperaturen, luchtvochtigheid en CO₂-uitstoot in de woning meten. Vocht, (drijf)gassen en kook- en toiletluchtjes worden snel gedetecteerd, waarop de installaties automatisch hun regelingen aanpassen. Tussenkomst van de gebruiker is hierbij niet nodig, maar kán natuurlijk wel. Middels een smartphone-app kunnen gebruikers eenvoudig temperaturen, capaciteiten en ventilatietijden aanpassen. Ook op afstand, waardoor thermostaten, ventilatiebedieningen en displays in de woning niet meer aan de orde zijn. Daarbij kunnen via de app eenvoudig software-updates worden uitgevoerd, zonder tussenkomst van een monteur.” Doordat de Home Care systemen van BUVA over een open API (Application Programming Interface) beschikken, kunnen eenvoudig koppelingen met systemen van derden worden gemaakt.

Tien jaar product- én prestatiegarantie

De BUVA Home Care systemen omvatten sec hoge kwaliteit installaties, die aan de huidige én toekomstige wet- en regelgeving voldoen. De houten, kunststof en aluminium kozijn zijn uitvoerig door het bedrijf getest en beschikken gegarandeerd over een optimale luchtdichting, wind- en waterdichtheid en inbraakwerendheid. En ook het hang- en sluitwerk is bewezen betrouwbaar, aldus Wisse. “Niet voor niets geven wij tien jaar product- én prestatiegarantie op de complete systemen.” In die tien jaar worden woningcorporaties en particuliere woningbezitters volledig ontzorgd, vertelt hij. “We nemen het jaarlijks onderhoud voor alle installaties uit handen. Het afsluiten van separate onderhoudscontracten voor cv, warmtepompen, ventilatie-installaties en WTW-units is hierdoor niet meer aan de orde. In geval van storingen staan wij 24/7 voor de bewoners klaar. En doordat alle systemen webbased zijn, kan onze aftersales – bij vragen of problemen – eenvoudig op afstand meekijken in de installaties. Met toestemming van de bewoner, uiteraard.”

Particuliere woningbezitters hebben tevens de mogelijkheid om de Home Care systemen van BUVA te leasen, waarbij zij één vast bedrag per maand betalen voor de systemen, verzekeringen, jaarlijks onderhoud, et cetera.

Conform toekomstige wet- en regelgeving

“De afgelopen maanden heeft BUVA haar Home Care systemen succesvol getest bij o.a. woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars, institutionele beleggers, installateurs en kozijnfabrikanten” , vertelt Wisse. “Met onze systemen spelen we niet alleen in op de behoefte van de markt, maar ook op de toekomstige wet- en regelgeving. Zoals de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, waarin ook regels voor private kwaliteitsborging zijn opgenomen.” Naar verwachting zal in de toekomst niet de overheid maar de aannemer verantwoordelijk worden voor de uitgevoerde kwaliteit. “Een verantwoordelijkheid die zal worden doorgeschoven naar de partnerbedrijven, die de kwaliteit van hun producten moeten kunnen aantonen. Met onze Home Care systemen spelen wij daar nu al op in.”