‘LED contourverlichting maakt van Elicium een landmark voor de stad’

Het Elicium vormt het indrukwekkende hart van de RAI Amsterdam en biedt onderdak aan kantoorruimtes, een multifunctionele ballroom en diverse congres- en vergaderzalen. Het gebouw, dat in september 2009 werd geopend, bestaat uit een laag- en hoogbouwgedeelte en valt op door de blauwe LED lichtlijn, die het silhouet van het Elicium accentueert en zorgt voor herkenbaarheid in de omgeving.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Klantinterview in opdracht Bever Innovations (2019)

In navolging van de rest van de RAI werd in 2012/2013 een flexibele lichtlijn met blauwe LED’s rondom het Elicium aangebracht, die helaas voor deze toepassing ongeschikt bleek. “Niet alleen nam de lichtopbrengst van de verlichting al snel af, ook was de levensduur met twee tot vier jaar zeer kort”, vertelt Mohammed Bouzelmat, Technical Property Manager voor de Elektrotechniek bij RAI Amsterdam. “De LED-lichtlijn bleek niet UV-bestendig en had geen hoge beschermingsgraad (IP-classificering) tegen weer en wind. Regelmatige defecten waren het gevolg, wat niet alleen afbreuk deed aan de uitstraling van het Elicium, maar ook zorgde voor een zeer hoge Total Cost of Ownership (TCO). Te vaak moesten we met behulp van hoogwerkers (delen van) de lichtlijnen vervangen. Om hiermee de strijd aan te gaan, heb ik twee jaar lang gezocht naar een geschikt vervangingsproduct. Tot ik ontdekte dat tankstations een vergelijkbare verlichting hanteren voor hun luifels. Zodoende kwam ik in contact met Bever Innovations, die de integratie van de Bever LED contourverlichting voorstelde.”

Maatwerk voor ieder project

“Onze LED contourverlichting is oorspronkelijk ontwikkeld als luifelverlichting voor tankstations, maar is ook uitermate geschikt als gevelverlichting”, vertelt Tomas van Ham, Consultant Industrial Lighting bij Bever Innovations. “Onze divisie Fuel verkoopt circa 20-25 kilometer contourverlichting per jaar, aan tankstationshouders over de hele wereld. De contourverlichting is opgebouwd uit harde, kunststof LED-tubes van 2.400 mm, die eenvoudig per 55 mm sectie ingekort kunnen worden. Zo garanderen we maatwerk voor ieder project. Dankzij het gebruik van speciale stekkers en montageclips is de installatie bovendien zeer eenvoudig.” Wanneer meerdere buizen gekoppeld worden, is een centimeter tussenruimte noodzakelijk om de uitzettingscoëfficiënt van de gevel en LED-tubes op te vangen, vertelt hij. “Echter doordat zowel de buizen als de eindkappen lichtdoorlatend zijn, ogen de buizen als één aansluitend geheel. Onze LED contourverlichting is bestand tegen temperaturen van -30 tot +60°C, UV-bestendig en beschikt over een IP66 classificatie (waterdicht en stofbestendig). In combinatie met een verwachte levensduur van 80.000 branduren voldoet deze verlichting dan ook perfect aan de wensen van RAI Amsterdam.”

Programma van Eisen

In de oude situatie van het Elicium was een aluminium profiel voorzien met flexibele lichtlijnen, vertelt Bouzelmat. “De nieuwe LED contourverlichting moest in dat bestaande profiel geïntegreerd kunnen worden. Bovendien moest de verlichting in bepaalde graden gebogen kunnen worden, conform de contouren van het gebouw. Ook waren we op zoek naar een bewezen, betrouwbare verlichtingsoplossing waarin veel tijd en energie is gestoken, van een leverancier die niet alleen garant staat voor zijn product, maar ook bereid is om maximaal met ons mee te denken. Bever Innovations heeft zich in deze zeer goed bewezen. We hebben een proefopstelling gemaakt met de Bever LED contourverlichting en deze vergeleken met de producten van andere leveranciers, waarna we de levering van circa 650 meter LED contourverlichting aan Bever Innovations hebben gegund.” Van Ham: “In de proefopstelling hebben we een blauwe buis voorgesteld. Architect Benthem Crouwel Architects was zeer gecharmeerd van de lichtopbrengst, intensiteit en lichtkleur van deze buis, maar wilde liever een witte buis met blauwe LED’s aan de gebouwgevels. Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we een oplossing op maat uitgewerkt: een witte buis waarin blauwe LED’s zijn gemonteerd. Om de 90° bochten te kunnen maken, hebben we de buizen vooraf in de fabriek in een speciale mal gebogen. Afgelopen zomer is de Bever LED contourverlichting gemonteerden in gebruik genomen.”

Net als de rest van de LED contourverlichting schakelt de Bever LED contourverlichting automatisch in zodra de schemer invalt. “In de wintermaanden is dit rond 17.00 uur”, vertelt Bouzelmat. “Van 01.00 tot 06.00 uur staat de verlichting standaard uit, om lichtvervuiling in de omgeving te voorkomen. Tussen 6.00 en 8.30 uur staat de verlichting echter weer aan, als de activiteit op straat het grootst is. Daarmee is de RAI Amsterdam een duidelijke landmark in Amsterdam-Zuid.”