Veiligheidsmessen: voor het veilig openen van verpakkingen

Bedrijven gespecialiseerd in het verpakken en verzenden van goederen, waaronder distributiecentra en internet-verkoopbedrijven, focussen zich veelal op verpakkingsmaterialen en -systemen. Veiligheid, duurzaamheid, consumentvriendelijkheid en volume en gewicht spelen hierbij een belangrijke rol. Aan het uitpakken van de producten wordt echter minder aandacht besteed, terwijl dit minstens zo belangrijk is, meent Rob Wismeijer, Salesmanager bij Akta Trading Holland.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Artikel gepubliceerd in Logistiek & Verpakking magazine (2017)

“Distributiecentra en internet-verkoopbedrijven krijgen hun producten vaak in bulkverpakkingen aangeleverd. Verpakkingen die moeten worden uitgepakt en gesorteerd, alvorens ze naar de klant kunnen worden verzonden”, vertelt hij. “En ook retouren moeten worden geopend, voordat ze opnieuw verzonden kunnen worden. Goed snijgereedschap is hierbij onmisbaar.”

Veiligheid op de werkvloer

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna één op de drie werknemers bij een bedrijfsongeval een open wond of snijwond oploopt. De snijwonden variëren van kleine wondjes tot flinke (slagaderlijke) bloedingen, waarvoor werknemers zelfs in het ziekenhuis behandeld moeten worden. “Behalve dat dit enorm vervelend is voor de werknemer in kwestie, loopt de productie van het bedrijf hierdoor flinke vertraging op”, vertelt Wismeijer. “Zonde en onnodig. Want door het gebruik van veiligheidsmessen kunnen enorm veel snijongevallen worden voorkomen. Onze missie is om bedrijven hiervan bewust te maken, zodat zij de veiligheidsmessen gaan toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.”

Akta Trading Holland fungeert al meer dan dertig jaar als het exclusieve verkoopkantoor voor de Nederlandse markt voor Martor veiligheidsmessen, gefabriceerd in het Duitse Solingen. “Wij bieden een uitgebreid gamma handsnijgereedschap voor onder andere het nijden van papier, (meerlaags) karton, folie en strapbanden, voor rechts- en linkshandigen, inclusief reservemessen”, vertelt Wismeijer. “Naast de producten investeren wij fors in advies, eventueel op locatie. Want het gebruik van veiligheidsmessen vraagt een bepaalde mate van instructie. Niet alleen onze nieuwe catalogus, waarin de producten zijn ingedeeld in de veiligheidscategorieën Secumax, Secupro en Secunorm, maar ook speciale iconen die de ‘technical features’ van de veiligheidsmessen illustreren, dragen hieraan bij. Daarnaast hebben we online en offline productbladen ontwikkeld, evenals instructieposters die op de werkplek opgehangen kunnen worden. En van alle nieuwe typen veiligheidsmessen zijn instructievideo’s gemaakt, die op onze website en op YouTube bekeken kunnen worden. Deze video’s zullen bovendien getoond worden tijdens de komende Empack beurs.”

Noviteiten

Tijdens Empack 2017 kunnen bezoekers aan de Akta Trading Holland stand Martor veiligheidsmessen bekijken en beleven. In de stand worden verschillende demonstraties gehouden, waarin de werking én voordelen van de messen worden geïllustreerd. Speciale aandacht is er voor de Secupro 625, die onder andere opvalt door zijn ergonomische vorm en aluminium handgreep, zowel geschikt voor links- als rechtshandig gebruik. “In plaats van een bedieningsschuif is de Secupro 625 voorzien van een knijpmechanisme, dat volautomatisch functioneert”, vertelt Wismeijer. “Wanneer het mesje contact verliest met het snij-oppervlak trekt het zich meteen terug in de houder. Zelfs wanneer de gebruiker de hendel ingedrukt houdt. Het mes is bovendien voorzien van een afgeronde punt, voor extra veiligheid. Voor het wisselen van de mesjes is geen schroevendraaier nodig.” Secupro 625 is ontwikkeld voor het snijden van tapijt, pvc, leder, rubber, folie en karton, vertelt hij, tot maximaal drie lagen.

Een tweede noviteit betreft de Secumax 145; een klein, fijn veiligheidsmes, geschikt voor de dagelijkse snijwerkzaamheden. “Dankzij zijn afgeschermde snijkanten kan de Secumax 145 probleemloos overweg met enkellaags karton, folie of tape, zonder dat werknemer óf bedrijf gevaar lopen. De disposable is zowel verkrijgbaar in een glasvezelversterkte kunststof als in een metaaldetecteerbare variant, standaard voorzien van een RVS-mesje en uitgevoerd in een afwijkende blauwe kleur, speciaal voor de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij het metaalpigment in de gehele houder kunnen het mes of delen ervan worden gedetecteerd. Zo wordt voorkomen dat het materiaal in de voedselketen terechtkomt. Veiligheid in optima forma dus.”

Persoonlijk beschermingsmiddelen

Naast Martor is Akta Trading Holland sinds 2013 de Europese vertegenwoordiger van het Canadese Impacto, gespecialiseerd in ergonomische, persoonlijke beschermingsmiddelen. Naast handschoenen en kniebeschermers omvat het assortiment onder andere TurboToes en Toes2Go veiligheids-overschoenen met stalen neuzen en antislipfunctie. Handig, compact, hygiënisch en speciaal bedoeld om bezoekers maximaal te beschermen.