‘Schoenmaker, blijf bij je leest’

Aan de rand van het Flevopark in Amsterdam ligt het Flevohuis van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), dat onderdak biedt aan kleinschalige woningen voor mensen met dementie, een logeerkamer, diverse revalidatieklinieken en een kliniek voor psychische en sociale ondersteuning. Sinds eind 2019 wordt het huis in fases gemoderniseerd, verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping op één van de vleugels, een uitbouw en nieuw theehuis in de binnentuin. Zowel de bestaande bouw als nieuwbouw worden stap-voor-stap voorzien van nieuwe buitenzonwering van A5 Patmar. Voor de besturingssystemen nam de firma contact op met Driekleur-Besturingen.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Artikel in opdracht van Driekleur-Besturingen (oktober 2020)

Oude en nieuwe besturingen moeten als één geheel functioneren

De nieuwbouw is door A5 Patmar voorzien van ritsscreens. “Deze zonweringsproducten houden niet alleen warmte en zonlicht tegen, maar bieden bewoners ook veel privacy”, vertelt Wim Pathuis, eigenaar van A5 Patmar. “Een speciale ritsgeleiding maakt de screens bovendien zeer windvast.” In de bestaande bouw worden de bestaande uitvalschermen stap-voor stap vervangen door nieuwe uitvalschermen met een windvaste arm en Somfy motoren. Bovendien wordt het besturingssysteem vervangen door een Somfy IPio-besturing. “Een flinke uitdaging, omdat tijdens de vervanging bestaande en nieuwe systemen moeten communiceren en als één geheel moeten functioneren.”

Zonweringsbesturing is specialistenwerk

‘Schoenmaker, blijf bij je leest’, is in dit geval absoluut van toepassing, volgens Pathuis. “Als organisatie zijn wij gespecialiseerd in zonweringen. Het aansluiten of vervangen van zonweringsmotoren is geen enkel probleem, maar voor specifieke besturingsvraagstukken zijn specialisten onontbeerlijk. We hebben geprobeerd om dit in het Flevohuis in eigen beheer op te pakken, maar dit is helaas niet gelukt. Omdat Driekleur-Besturingen reeds door ZGAO was benaderd om advies uit te brengen over de besturingstechnieken, hebben wij de knoop doorgehakt en de levering, montage en inbedrijfstelling van alle technieken bij deze partij ondergebracht.”

Onafhankelijk advies

“Wij zijn door ZGAO benaderd om als onafhankelijk adviesbureau het besturingsontwerp en bijbehorende aanbieding te toetsen”, vertelt Jan Smit van Driekleur-Besturingen. “Er was namelijk discussie ontstaan of wel voor de juiste uitvoering was gekozen. Onder meer omdat het beschikbare budget werd overschreden. Uit onze analyse kwam een aantal zaken naar voren. Zo bleek dat in de bestaande situatie Somfy Animeo IB+ werd gebruikt. Op basis van deze informatie hebben we een nieuw besturingsontwerp gemaakt en vergeleken met het bestaande ontwerp. Hieruit bleek dat het bestaande ontwerp en vooral de uitvoering anders zou kunnen.”

Het begin van een mooie samenwerking

“Tot onze verrassing werden wij vervolgens uitgenodigd om een offerte voor de besturing inclusief uitvoering te maken”, vertelt Smit. “Omdat het project al in opdracht was gegeven, werd besloten om het originele ontwerp in aangepaste vorm en gefaseerd uit te voeren. A5 Patmar liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Sterker nog: nadat ik contact had opgenomen en de situatie had uitgelegd, heeft eigenaar Wim Pathuis juist besloten om de levering, montage en inbedrijfstelling van alle besturingstechnieken bij Driekleur-Besturingen neer te leggen. Exact conform de wensen en eisen van de opdrachtgever.”

Ontzorging van A tot Z

Deze aanpak bleek voor beide bedrijven zeer goed te werken, benadrukt Smit. Inmiddels is A5 Patmar zelfs één van de grotere en vaste partners van Driekleur-Besturingen. “Alle besturingsaanvragen worden voortaan aan ons doorgestuurd. Als onafhankelijke installateur en onderhoudspartij zoeken wij steevast naar de beste oplossingen voor ieder project. Hierdoor kan de zonweringsspecialist een betere aanbieding doen. Bovendien regelen wij bijbehorende E-technieken, waarvoor we ook de verantwoording dragen. Daarmee wordt A5 Patmar van A tot Z ontzorgd en worden vervelende verrassingen in de toekomst voorkomen.”