Uitstraling, duurzaamheid en techniek komen samen in gevels van The Roofs

Met de oplevering van de Grotius torens, die inmiddels bekend staan als The Roofs, hebben de skyline en stadsentree van Den Haag een waardevolle nieuwe impuls gekregen. Kenmerkend voor de 120 en 100 meter hoge woontorens is de spectaculaire ‘pixelbekroning’. Richting de top lijken de gebouwen af te brokkelen, waardoor prachtige buitenruimtes ontstaan met zicht over de stad én de zee. En ook de rest van de gevels heeft een kubistische uitstraling met grote raampartijen, waardoor daglicht maximaal naar binnen kan stromen.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Artikel in opdracht van WICONA / Hydro Building Systems Netherlands

WICONA werd al in een vroeg stadium bij The Roofs betrokken, om in een bouwteam met gevelbouwer Alkondor Hengelo, bouwcombinatie J.P. van Eesteren/BESIX, architect MVRDV Architecten en ontwikkelaar Provast en als één van twee mogelijke systeemhuizen mee te denken over de raamsystemen en vaste kozijnen in het project.

Doorlooptijd van slechts vijf weken

WICONA is sterk in het ontwerpen en produceren van projectspecifieke oplossingen. “The Roofs is een uitstekend visitekaartje hiervoor”, aldus Raimond Stassen, projectmanager bij WICONA. “Het project zit bijvoorbeeld vol met raamdeuren. Hieronder verstaan wij naar binnen en naar buiten draaiende raamsystemen die tevens als deur gebruikt kunnen worden. Hoe konden we met deze systemen de hoogst mogelijke wind- en waterdichtheid garanderen? In samenwerking met Alkondor Hengelo hebben wij diverse mock-ups gemaakt voor de raamdeuren, ramen en vaste kozijnen. In een doorlooptijd van slechts vijf (!) weken hebben wij maar liefst tien projectspecifieke matrijzen gemaakt en de profielen geëxtrudeerd, gecoat en geleverd. Alle mock-ups zijn intern in ons testlaboratorium getest op wind- en waterdichtheid.”

Technisch en esthetisch onderscheidend

Voor dit project gold een minimale eis van 600 Pa in situ (op de bouw, red.). “In ons testlaboratorium haalden wij een eindwaarde van maar liefst 900 Pa voor de raamdeuren en 750 Pa voor de projectspecifieke vlakramen”, aldus Stassen. “En ook op de bouw hebben we de 600 Pa eis probleemloos gehaald. Een prestatie van formaat, die wij mede danken aan de grote aantallen dichtingslijnen in ons systeem. Daarnaast hebben wij specifieke aansluitingen gecreëerd, waardoor een uniform lijnenspel in de woningen wordt geborgd. Aan de binnenzijde is de raamdeur volledig vlak en strak (flush) weggewerkt. Daarmee hebben wij zowel de bouwcombinatie, architect als ontwikkelaar overtuigd.”

Duurzaamheid is troef

Belangrijk in dit kader was ook de duurzaamheid van de profielen, benadrukt Stassen. “Aan de basis van onze profielen ligt één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld: Hydro CIRCAL. Deze revolutionaire legering bestaat voor 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer scrap) en heeft de laagste CO₂-voetafdruk ter wereld: ongeveer 2.3 kg CO₂ per kilo aluminium. Voor de niet-brandwerende systemen zijn tevens alle polyamides gerecycled. Daarmee sluiten de profielen ook naadloos aan bij de duurzaamheidsambitie van Provast.”

Succesvolle brandtesten

The Roofs is gebouwd op een postzegel. “We hadden te maken met veel belendingen in het lagere gedeelte”, vertelt Stassen. “Dit stelde bijzondere eisen aan bijvoorbeeld de brandveiligheid van de systemen. De EI30-eis die voor onze producten was voorgeschreven, hebben we ruimschoots behaald, waarna we succesvol hebben doorgetest tot EW60 (!). En dat met het gebruik van 30 minuten glas! Een bijzondere prestatie, waar we heel erg trots op zijn.”

Conform ontwerp en normeisen

Voor de plintgevel/het entreegebied van The Roofs was in eerste instantie een vliesgevel ontworpen. In de haalbaarheidsfase is echter een alternatieve oplossing uitgewerkt met een vast kozijnsysteem. “Wij hebben een AoC-1-conformiteitsverklaring aangevraagd en behaald voor de extreem grote pui-afmetingen”, aldus Stassen. Maar daarmee waren nog niet alle uitdagingen ondervangen. “In het ontwerp waren deuren van 3 meter hoog opgenomen. Omdat diverse deuren ook dienst doen als paniekdeur echter was – ook vanwege de bedieningskracht – slechts een maximale hoogte van 2,50 toegestaan. De overige onderdelen van het kozijnsysteem zijn hierop aangepast. In nauwe bouwteamsamenwerking hebben wij toegewerkt naar een oplossing die het esthetische ontwerp van de architect zoveel mogelijk nadert, maar die tevens voldoet aan alle relevante normeisen.”

Aan de basis van The Roofs liggen de WICLINE 75 evo en WICSTYLE 75 evo. Voor de brandwerende voorzieningen is gekozen voor de Fire Protection (FP) uitvoering van deze systemen.