‘We zullen steeds gezonder gaan eten’

Frans Huijbregts heeft innovatie binnen zijn bedrijf hoog in het vaandel staan. Zijn bedrijf behoort al jaren tot de wereldtop, als het gaat om het verwerken van poeders voor de levensmiddelenindustrie. Bovendien heeft Huijbregts Groep B.V. de dienstverlening hieromheen tot vakmanschap verheven. Door vooruit te kijken, door te anticiperen op veranderingen in de foodmarkt en door gebruik te maken van de nieuwste technieken.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Interview voor Beste Ondernemers Visie (BOV) Eindhoven (2016)

Frans ziet zijn nominatie voor de BOV-Award vooral als een stukje waardering voor de manier waarop hij zijn visie de afgelopen 25 tot 30 jaar heeft onderbouwd. Een visie die betrekking heeft op ondernemerschap, veiligheid, betrouwbaarheid, kwaliteit én winst. “Die winst bestaat uit meer dan alleen geld”, vertelt hij. “Het is een verzameling parameters die aan het eind van het jaar verbeterd moeten zijn, denk bijvoorbeeld aan je marktpositie, de technische equipage van je bedrijf én de ontwikkeling van je team.”

Vooruit kijken

Om maximaal rendement uit je bedrijf te halen, is het volgens Frans belangrijk om op de korte én lange termijn te sturen. “Ik verdiep me nu al in wat wij over tien jaar eten en welke gevolgen dit heeft voor de fabriek. Zo voorspelde ik ruim tien jaar geleden al dat de contaminatie van allergenen veel meer aandacht zou krijgen. Toen dit inderdaad het geval bleek, was de fabriek hier al op voorbereid.” Hetzelfde speelde in de tien jaar daarvoor, toen Frans voorspelde dat de koelkast een centralere rol zou gaan spelen in het leven van de consument, ten koste van de diepvries. “Hierdoor werden we geconfronteerd met kortere houdbaarheden, waardoor we minder tussenvoorraden konden opslaan en waardoor we op een andere manier moesten produceren. De productietijd van 14 dagen die in die tijd normaal was, hadden wij inmiddels terug weten te brengen naar 3 uur. Toen de markt hierom vroeg, liepen wij voorop.”

Automatisering is onmisbaar

Om dergelijke stappen te kunnen zetten, is automatisering onmisbaar, vertelt hij. “We verdiepen ons al jarenlang in de techniek. We werken met de nieuwste technieken en systemen, die we deels zelf ontwikkeld hebben. Zo hebben we inmiddels bijna tien octrooien en patenten aangevraagd op machines en systemen om contaminatie te voorkomen. Hiermee onderscheiden we ons ten opzicht van andere aanbieders in de markt.” Daarnaast opent Huijbregts Groep B.V. in mei het Huijbregts Innovation Centre (HIC), waarin niet alleen technisch onderzoek gedaan kan worden, maar waar ook studenten kunnen kennismaken met de techniek. “We ontvangen met grote regelmaat scholieren in ons bedrijf, voor wie we informatieve speurtochten organiseren. Daarnaast bieden we verschillende stageplekken aan, om de praktijk dichter bij de school te brengen en hebben we nauw contact met kennisinstellingen in de regio”, vertelt Frans. “Maar ook voor mensen die om wat voor reden dan ook hun studie niet hebben kunnen afmaken, hebben wij arbeidsplaatsen beschikbaar. We zijn onlangs gecertificeerd voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO), zodat we ook voor de onderkant van de markt iets kunnen betekenen, en vice versa. We denken altijd vanuit kansen. Qua personeel, processen en techniek.”

Voor de komende jaren verwacht Frans dat de manier waarop voedsel ervaren wordt, een steeds grotere rol gaat spelen. “We zullen steeds gezonder gaan eten, al weten we lang niet allemaal wat ‘gezond’ inhoudt. Want wie is zich ervan bewust dat de verstap van de jus d’orange het meest onhygiënische product is van de supermarkt. Sinaasappels die hiermee worden geperst, worden niet gecontroleerd. Bovendien is de houdbaarheid een heikel punt. Chemisch gezien is verse jus d’orange slechts zeven uur houdbaar. Op de flessen staat echter geen THT vermeld. En de tap staat in een omgeving die niet hygiënisch genoeg is om een vers product te bereiden. Toch denken we allemaal dat het sap gezond is….”

Ontkenning en herkenning zullen een steeds grotere rol gaan spelen in de manier waarop wij voedsel beleven, verwacht hij. “De wetenschap heeft hier echter niet altijd invloed op. Ik verwacht dat we steeds vegetarischer zullen gaan eten, omdat we dénken dat dit het gezondst is.”