Isolectra en ElektroNed: samen op weg naar losmaakbare/circulaire gebouwtechnieken

Afgelopen mei hebben Isolectra en ElektroNed hun handtekening gezet onder een langdurige en strategische samenwerkingsovereenkomst, met als doel om stekerbaar installeren nóg bekender te maken in de branche en samen te werken aan 100% losmaakbare/circulaire gebouwtechnieken.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Artikel geschreven voor Isolectra (2020)

“ElektroNed is een echte netwerkorganisatie, met ruim 40 middelgrote technische installatiebedrijven verspreid over Nederland”, vertelt directeur Ton de Win. “Constructief samenwerken zit in ons DNA. De aangesloten installatiebedrijven delen actief hun kennis en kunde, met als doel om elkaar beter en sterker te maken. De leden komen regelmatig samen. Bijvoorbeeld in contactgroepen, waarin kansen én uitdagingen in de markt actief worden gedeeld. Maar ook tijdens onze ledenvergaderingen, workshops en in (tijdelijke) werkgroepen, waarin verwante bedrijven dieper op bepaalde materie ingaan en aan gezamenlijke doelen voor hun branche werken. Als netwerkorganisatie zoeken we continu de verbinding met organisaties en producenten/leveranciers van A-merk producten, die ons samenwerkingsverband sterker kunnen maken. Onze deelname aan het Urban Mining Collective is daar een sprekend voorbeeld van.”

Op weg naar een circulaire economie

“Samen met het Urban Mining Collective streven wij naar een volledig circulaire economie”, vertelt De Win. “In de bouw heeft circulariteit vaak betrekking op re-use; het hergebruiken van materialen zoals ze in de oorspronkelijke versie bedoeld zijn. Om hier ook in de installatiebranche optimaal invulling aan te geven echter, is niet eenvoudig. Immers willen we de meest innovatieve producten toepassen in onze projecten. Bijvoorbeeld als het om verlichting gaat. De businesscase voor installateurs ligt daarom meer op het vlak van re-think, re-design en de (toekomstige) losmaakbaarheid van materialen. In dat kader past ook stekerbaar installeren, waarbij installaties eenvoudig ge(de)monteerd kunnen worden. Isolectra is al meer dan 35 jaar specialist op dit vlak.”

Compleet stekerbaar platform

“Als marktleider in stekerbaar installeren zien wij het als onze plicht om onze kennis met de markt te delen”, vertelt Marcel Backx, key accountmanager bij Isolectra. “ElektroNed biedt ons de unieke mogelijkheid om in één keer een grote variëteit aan installateurs te bereiken en ondersteunen. Zowel op elektrotechnisch, werktuigbouwkundig als meet- en regeltechnisch vlak. De installatiebranche is aan grote veranderingen onderhevig, waarbij disciplines steeds meer geïntegreerd worden. Als organisatie spelen wij hierop in door naast 100% stekerbare kabels, stekers en wandcontactdozen ook volledig geïntegreerde besturingsoplossingen te ontwikkelen en leveren. Met Wieland beschikken wij nu zelfs over één stekerbaar platform, waarmee we alle partijen in de branche volledig kunnen adviseren en bedienen.”

Opleiding en training

Natuurlijk willen wij beiden onze omzetten verhogen en kijken we actief naar waar bonusafspraken en inkoopvoordelen behaald kunnen worden”, aldus De Win. “Dit willen we onder andere bereiken door stekerbaar installeren nóg bekender te maken in de branche en actief te promoten binnen onze ledengroep. Ook zullen we diverse opleidingen en trainingen verzorgen, om installateurs wegwijs te maken in de toepassing en het gebruik van de Wieland stekerbare installaties.” Backx: “Onze regio-accountmanagers gaan graag in gesprek met de aangesloten installatiebedrijven, om bijvoorbeeld conceptengineering, productadviezen, logistieke ondersteuning en projectondersteuning op maat te kunnen leveren. De installateurs zijn bovendien van harte welkom op onze nieuwe locatie aan de Wilhelminakade in Rotterdam, waar zij in diverse demoruimtes de nieuwste producten kunnen bekijken en beleven.”

Kwaliteit, betrouwbaarheid en montagegemak

Tot nu toe reageren de leden van ElektroNed zeer positief op de samenwerking. “Men is erg enthousiast over de kwaliteit, betrouwbaarheid en het montagegemak van de (Wieland GST18) stekerbare gebouwinstallaties voor 230V, 100V, zwakstroom, verlichting en aanwezigheidsdetectie”, vertelt De Win. “Hoewel de materialen voor stekerbaar installeren weliswaar iets duurder zijn, wordt dit méér dan goedgemaakt door de efficiency- en kwaliteitsvoordelen die tijdens de montage behaald kunnen worden. Bovendien liggen de Wieland-producten van Isolectra ruim op voorraad bij onze voorkeursgroothandels.”